top of page

 

YABANCI SATIŞINDA DEĞERLEME RAPORU

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ;

4 Mart 2019 tarihinden itibaren yabancı ülke vatandaşlarına yapılan gayrimenkul alım işlemlerinde taşınmaz değerleme raporunu gerekli belgeler arasına eklemiş bulunmaktadır.Bu rapor,TKGM nin genelgesine göre uluslararası güven temellerinin sağlanması amacıyla yetkili şirketler tarafıdan hazırlanmaktadır.

Gayrimenkul değerleme raporu, yabancıların alıcı/satıcı olduğu tüm gayrimenkul satış işlemlerinde bir zorunluluktur. Bu rapor, SPK lisanslı uzmanlar tarafından hazırlanır. Taşınmazın piyasa değerini gösteren bu rapor, yabancı bir kişi gayrimenkul alırken ya da satarken ilgili tapu dairesi tarafından talep edilir.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce yayınlanan genelgeye göre alıcı  yabancı uyruklu  kişilerin Türkiye’de yer alan taşınmazın piyasa değerini gösteren değerleme raporu zorunlu hale getirilmiştir. Bu genelgeye göre, hazırlanan değerleme raporları düzenlendiği tarihten itibaren 3 ay geçerlidir ve bu süre içerisinde söz konusu taşınmazın tüm satış işlemlerinde kullanılabilir. 3 aylık süreçte taşınmazın değerini etkileyecek herhangi bir değişiklik meydana gelirse, yeni değerleme raporu istenir.


Yabancıların Taşınmaz Edinimi İçin Gerekli Belgeler


Gayrimenkul almak isteyen yabancılar, gayrimenkulün bulunduğu bölgenin tapu müdürlüğüne tapu senedi belgesi, kimlik ya da pasaport, belediyeden alınan “emlak beyan değeri belgesi”, binalar için mecburi deprem sigorta poliçesi, alıcı ve satıcının fotoğrafı, vekil varsa vekaletname ekleyerek, başvuru yaparlar. Yabancıya mülk satışı tapu işlemleri sırasında taraflardan biri, Türkçe bilmiyorsa yeminli tercüman getirmelidir.

www.gorkemdogan.com

bottom of page