top of page
  • Yazarın fotoğrafıGörkem Doğan

Gayrimenkul Değerleme'de Hangi Yöntemler Kullanılır?

Gayrimenkul değerlemesi, bir mülkün değerini, genellikle karşılığında satın almak, satmak veya ödünç almak amacıyla belirleme işlemidir.Gayrimenkul değerlemesine piyasa yaklaşımı, gelir yaklaşımı ve maliyet yaklaşımı dahil olmak üzere çeşitli yaklaşımlar vardır.


Gayrimenkul değerlemeler lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılır.Bir mülkün değerinin önemli finansal sonuçları olabilir, bu nedenle güvenilir bir değerlemenin olması önemlidir.



Piyasa Yaklaşımı


Piyasa yaklaşımı, konu mülkün aynı piyasada yakın zamanda satılan benzer mülklerle karşılaştırılmasını içerir.Bu, konum, boyut, durum ve olanaklar gibi faktörlere bakan karşılaştırmalı bir pazar analizi yoluyla yapılabilir.


Gelir Yaklaşımı


Gelir yaklaşımı, kira oranları ve doluluk oranları gibi faktörlere dayalı olarak bir mülkün üretebileceği potansiyel gelirin tahmin edilmesini içerir.Bu yaklaşım genellikle ticari mülkler veya yatırım olarak satın alınan mülkler için kullanılır.


Maliyet Yaklaşımı


Maliyet yaklaşımı, herhangi bir amortisman çıkarılarak mülkü yeniden inşa etme maliyetinin tahmin edilmesini içerir.Bu yaklaşım genellikle onarıma ihtiyaç duyan mülkler veya piyasaya yansımayabilecek benzersiz özelliklere sahip mülkler için kullanılır.

bottom of page